We love Art  Design

Zoek
Sluit dit zoekvak.

AVIATOREN

Een prachtige collectie gevleugelde sculpturen in brons geïnspireerd op de mythes van Icarus en Daedalus.

AVIATOREN | MYTHOLOGy

Een terugkerend thema binnen het werk van kunstenaar Maurice Den Boer zijn de AVIATOREN, een verbeelding van de mythe van Icarus. De door mensenhanden gemaakte vleugelconstructie verwijst naar het klassieke verhaal van Daedalus en zijn zoon Icarus uit de Metamorphosen van Ovidius, die altijd een onuitputtelijke bron zijn geweest in de Westerse kunst.

Omdat Icarus en zijn vader Daedalus, door koning Minos gevangen worden gehouden in een labyrint, bedenkt Daedalus een manier om te ontsnappen. Hij bouwt voor hen beiden vleugels van een houten raamwerk, veren en was. Tijdens zijn vlucht wordt Icarus in zijn enthousiasme echter roekeloos en vliegt hoger en hoger. De nabijheid van het felle zonlicht maakt het bindmiddel van de vleugels, de was, zacht en laat haar smelten en Icarus stort neer in zee.

Het verhaal van Icarus is typerend voor het thema van hybris, dat algemeen voorkomt in de Griekse mythologie. Hybris is het Oudgriekse woord voor trots en hoogmoed en staat symbool voor een stoutmoedige en onderzoekende geest die voortdurend boven zichzelf wil uitstijgen en de risico’s daarbij op de koop toeneemt.

In de 17e eeuw wordt het verhaal vooral gezien als een waarschuwing tegen ongehoorzaamheid en hoogmoed, tegen het overtreden van de natuurwetten of Gods wil. Moralistische interpretaties doen de mythische verhalen echter tekort. Icarus’ ondergang waarschuwt ons niet voor hoogmoedig gedrag. 

Eerder gaat het er om te laten zien dat een goed leven een leven is waarin je streeft naar harmonie met de wereld en inzicht in de menselijke conditie, kennis van je eigen vermogens en van je plaats in de wereld. Icarus is onsterfelijk geworden omdat hij verbeeldt dat mensen ambities hebben en altijd hun grenzen willen verleggen, hun gegeven situatie willen ontstijgen en altijd naar iets hogers zullen streven.

THE Human ConDition

De menselijke conditie is het overkoepelende thema van de filosofie. Het verklaart de menselijke ervaring en de uitdaging voor elke generatie om te zoeken naar de betekenis van het menselijk bestaan. In essentie probeert de menselijke conditie de diepere vragen te begrijpen die we hebben over ons leven en onze doelen.

De menselijke zoektocht naar betekenis is altijd gevoed door de zoektocht naar antwoorden op de grote levensvragen zoals: Waarom leven we? Wat gebeurt er na de dood? Wat is onze rol in de wereld? Het zijn deze vragen die ons stimuleren om bewust te zijn van onze plaats in de wereld en onze bijdrage aan de mensheid.

De menselijke conditie kan echter ook een bron van angst en verwarring zijn. Het kan moeilijk zijn om de antwoorden op deze vragen te vinden en we kunnen ons verloren voelen in de complexiteit van ons bestaan. Echter, als we ons openstellen voor de zoektocht naar betekenis en onze eigen unieke rol in het leven ontdekken, kunnen we een gevoel van voldoening, een doel en betekenisvolle relaties ervaren.

De menselijke conditie, in al zijn complexiteit, is de kern van onze zoektocht naar betekenis en voldoening. Het is noodzakelijk om je bewust te blijven van deze zoektocht, om onze bijdrage te leveren en onze verantwoordelijkheid te nemen om ons leven te leiden met integriteit en een doel.

Bronsgieten á cire perdue

De bronzen beelden uit de AVIATOREN collectie zijn unieke stukken in een hoge kwaliteit brons gegoten met een eigen handschrift, compositie en passende kleurrijke patina.

De beelden zijn gegoten volgens de cire perdue methode en vele uren met zorg en aandacht door de kunstenaar geciseleerd en gepatineerd. 

Galerie in Drenthe Kunst kopen
Een afspraak maken op het atelier?